De lach van je kind… Stel je voor dat je dat niet meer kunt horen?
De lach van je kind…
Stel je voor dat je dat niet meer kunt horen?
Horen is meer dan alleen luisteren. Horen is emotie. We hebben een emotionele band met wat we horen en houden van de geluiden die ons gelukkig maken, waaronder de lach van je kind. Daarom is het extra belangrijk aandacht te besteden aan gehoorbescherming. Zodra het gehoor beschadigd is, klinkt het mogelijk nooit meer hetzelfde.
Onze oren zijn krachtige antennes die geluiden uit onze omgeving opvangen en vertalen naar verschillende klanken. Niet alleen op het werk, maar ook thuis worden je oren blootgesteld aan vele geluiden zoals onder meer machines, voertuigen, elektrisch gereedschap, grasmaaiers, sirenes en concerten.
Lawaai maakt meer kapot dan je lief is
Een eenmalige blootstelling aan een intensief impulsgeluid of langdurige blootstelling aan geluid boven 85 decibel (dB), kan het gehoor beschadigen. Dit betekent dat zelfs bovengenoemde alledaagse geluiden bij kunnen dragen aan gehoorverlies. De symptomen van schade aan het gehoor zijn uiteenlopend van een constante piep, brom of ruis (Tinnitus) tot doofheid. Naast de fysieke schade kan gehoorverlies leiden tot vermoeidheid, stress, depressie en onttrekking aan sociale situaties.
Geef er gehoor aan
Sinds 2016 is schadelijk lawaai officieel erkend als een onomkeerbaar gevaar voor de gezondheid in de nieuwe PBM-verordening. Daarmee komt gehoorbescherming in dezelfde hoge risicocategorie (categorie 3) als ademhalingsbescherming en valbescherming.
Werk je in luidruchtige omgevingen maar ben je niet of onvoldoende beschermd? Even achter de oren krabben.
Leer meer over blootstelling aan lawaai en hoe je jezelf hiertegen beschermt.
Download de toolbox via: 3MSafety.nl/lawaai